Reklama
 
Blog | Sociologie FSS MU

Otevřený dopis redakci Blesku a agentuře SANEP.cz

Skupina Sociologické nástupiště sdružující studenty sociologie při FSS MU v Brně reaguje na katastrofálně provedený sociologický "výzkum", který si deník Blesk nechal vypracovat u společnosti SANEP.cz. Jako sociologové nemůžeme nečinně přehlížet, jak diletantství a bezohlednost škodí jménu našeho oboru.

Průzkum veřejného mínění provedený agenturou SANEP.cz nedodržuje základní metodologická pravidla tvorby dotazníku. Otázky obsahují citově zabarvené výrazy (…jsou viníkem současné uprchlické vlny…), sugesci (Nemáte obavu, že…) a další provinění vůči etice korektního výzkumu.

Nejvíce jsme znepokojeni formulací otázky zjišťující názor veřejnosti na přidělení počtu uprchlíků do České republiky skrze kvóty EU. (Evropská unie zakázala ČR název „pomazánkové máslo“ i „tuzemský rum. Je podle vašeho názoru správné, aby EU určovala kolik která země má vzít uprchlíků?) Nejenže formulace otázky navádí k určité odpovědi, ale především obsahuje nepřijatelný manipulativní referenční rámec, jenž od samého počátku ovlivňuje odpověď tázaného.

Úkolem sociálněvědního výzkumu je co možná nejobjektivnější popis sociální reality. Pakliže tento úkol neplní, jsou jeho výsledky nejen bezcenné, ale i škodlivé. V tomto případě mohou špatně položené otázky vést k posílení strachu a xenofobie vůči současným a budoucím migrantům v České republice.

Reklama

Žádáme Vás tímto o následující:

  1. Redakce Blesku nebude publikovat výsledky průzkumu společnosti SANEP.cz.

  2. Společnost SANEP.cz nesprávně sestavené otázky veřejně vysvětlí a výsledky průzkumu na svých internetových stránkách označí za neplatné.

S pozdravem,

Sociologické nástupiště, o.s.